Sebelum merangkap. Apa?

Pelincir yang dikeluarkan dari zakar apabila lelaki terangsang

Pra-cum ialah cecair jernih sebelum ejakulasi yang dikeluarkan dari zakar apabila terangsang, sama seperti cara faraj merembeskan pelincir semula jadi.

Dari mana datangnya pra-cum?

Pra-ejakulasi dihasilkan oleh kelenjar Cooper sebesar kacang pea (kelenjar bulbourethral), terletak betul-betul di bawah prostat.

Adakah pra-cum sama dengan sperma?

Tidak, ramai orang mengelirukan prekum dan air mani (pancut), dan itu boleh difahami. Kedua-dua cecair dirembeskan oleh zakar tetapi mempunyai tujuan dan faedah yang berbeza.

Precum berfungsi sama seperti pelincir pra-penetrasi, tetapi tujuan utamanya adalah untuk melincirkan uretra untuk membuat pengangkutan sperma dari testis ke faraj seaman mungkin. Ia juga membantu menyingkirkan bakteria air kencing dan mengimbangi pH.

Sperma adalah cecair yang boleh berwarna putih, kelabu atau kekuningan dan terhasil akibat syahwat. Ia mengangkut sperma dari zakar ke faraj untuk persenyawaan.

Berapa banyak pra-ejakulasi yang dihasilkan oleh badan?

Bagi kebanyakan pemilik zakar, jumlah cecair sebelum ejakulasi adalah satu sudu teh atau kurang.

Sesetengah pemilik zakar mungkin mengalami pengeluaran pra-cum yang berlebihan, yang boleh menjadi agak menyedihkan dan tidak selesa. Walaupun cecair berlebihan sebelum ejakulasi tidak menimbulkan ancaman kepada kesihatan, tiba-tiba membasahi seluar dalam anda apabila anda melihat seorang gadis panas berjalan di jalan boleh menjadi tidak selesa dan memalukan. Tetapi itu tidak bermakna anda harus bergantung pada penggunaan pra-cum sebagai pelincir!

Bagaimanakah saya menangani lebihan prekum?

Jika anda melihat peningkatan jumlah pra-ejakulasi, terutamanya dalam situasi di luar bilik tidur, hubungi doktor anda. Terdapat ubat-ubatan yang mungkin ditetapkan oleh doktor anda untuk mengurangkan jumlah cecair pra-ejakulasi sambil mengekalkan kesan pembersihan semula jadi dan pengimbangan pH uretra.

Bagaimana untuk menghasilkan lebih banyak precum?

Mungkin badan atau zakar anda tidak menghasilkan pra-ejakulasi atau hanya sedikit sahaja. Malangnya, banyak pengeluar suplemen mendakwa bahawa mereka meningkatkan jumlah pra-cum, tetapi jangan terpengaruh dengan helah murah ini - jumlah cecair yang dihasilkan oleh badan anda adalah di luar kawalan anda. Setiap badan dibina secara berbeza.

Pemilik zakar harus mencuba rangsangan prostat dan latihan otot lantai pelvis. Ini akan mengajar anda cara mengawal ejakulasi pramatang untuk kesenangan sambil meningkatkan pengeluaran pra-pancutan.

Bolehkah precum menyebabkan kehamilan?

Peluangnya tipis, tetapi ya, anda masih boleh hamil! Atas sebab ini, coitus interruptus, di mana seorang lelaki menarik zakarnya apabila dia merasakan orgasme menghampiri, bukanlah cara yang ideal untuk mencegah kehamilan.

Bolehkah anda memberi atau mendapatkan STI sebelum merangkap?

Pra-cum ialah cecair seksual yang boleh menghantar bakteria atau jangkitan virus daripada kelenjar Cooper. Jadi adalah mustahil untuk dijangkiti dan menularkan penyakit kelamin.

STD boleh berjangkit melalui semua bentuk hubungan seksual, termasuk persetubuhan yang tidak mengakibatkan kehamilan, seperti: B. persetubuhan oral atau dubur. Semasa hubungan seks faraj penetratif, peluang untuk menghidap STI secara precum jauh lebih tinggi daripada peluang untuk hamil.

Oleh itu, sentiasa gunakan kondom, walaupun anda hanya merancang untuk melakukan seks oral.